3

З  1 січня 2018 року  почав працювати Закон України від 07.12.2017 р. № 2246-VIII «Про Державний бюджет на 2018 рік»,

ст. 8 Закону мінімальна зарплата встановлена:

·         у місячному розмірі — 3723 грн.;

·         у погодинному розмірі — 22,41 грн.

ст. 7 наведено показники прожиткового мінімуму

Прожитковий мінімум у 2018 році з розрахунку на місяць

із 1 січня

по 30 червня

із 1 липня

по 30 листопада

із 1 грудня

по 31 грудня

Для працездатних осіб                                     1762                                  1841                            1921

Податкова соціальна пільга (ПСП)

ПСП застосовуємо до доходу (у вигляді зарплати), нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця, якщо розмір такого доходу не перевищує суми, котра дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи станом на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 й округленого до найближчих 10 грн. (пп. 169.4.1 ПКУ).

Тож граничний дохід для застосування ПСП у 2018 році становитиме:

1762 грн х 1,4 = 2470 грн.

Розмір загальної ПСП на 2018 рік сягає 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), установленого законом на 1 січня звітного податкового року (пп. 169.1.1 ПКУ):

1762 грн х 50% = 881 грн.

Підвищена ПСП у 2018 році становитиме:

·         100% загальної ПСП — 881 грн (881 грн х 100%) для батьків, які утримують двох або більше дітей віком до 18-ти років, — у розрахунку на кожну таку дитину (пп. 169.1.2

ПКУ);

·         150% загальної ПСП — 1321,50 грн (881 грн х 150%) для категорій осіб, указаних у пп.пп. «а» – «е» пп. 169.1.3

ПКУ;

·         200% загальної ПСП — 1762 грн (881 грн х 200%) для категорій осіб, указаних у пп.пп. «а» – «ґ» пп. 169.1.4 ПКУ.

Неоподатковуваний розмір добових

Добові для відряджень по Україні встановлені в розмірі не більш ніж 0,1 розміру мінзарплати, визначеної станом на 1 січня податкового року, за кожен день відрядження — у 2018 році — не більш ніж 372,30 грн за добу (пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ).

Із 2017 року добові для закордонних відряджень установлені в розмірі не вище 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ, у розрахунку за кожен такий день.

Неоподатковувані розміри доходів

Чимало показників у розділі IV ПКУ визначають, виходячи з розміру мінімальної зарплати. Зокрема мінзарплату використовують для визначення оподатковуваного й звільненого від обкладення ПДФО та військовим збором доходу фізосіб.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включається вартість дарунків (а також призів переможцям і призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 25% однієї мінімальної зарплати (за винятком грошових виплат у будь-якій сумі) (пп. 165.1.39 ПКУ). У 2018 році — 930,75 грн.

УВАГА!

Якщо дарунок перевищує 930,75 грн., то податок на доходи і військовий збір обчислюйте з усієї вартості дарунка ( з урахуванням коефіцієнта для обчислення ПДФО в 2018 році – 1,219512)  ІПК ДФСУ від 03.03.18р. №865/6/99-99-13-02-03-15, та у категорії 103.02 ЗІР оновлено роз’яснення.

Окрім того, залежно від рівня граничного доходу для застосування ПСП визначаємо на 2018 рік:

Суму виплат або відшкодувань , що здійснюються за рішенням профспілки, її об’єднання та/або організації профспілки на користь члена такої профспілки протягом року сукупно в межах граничного розміру доходу, визначеного абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ  в 2018 році 2470 грн, яка не обкладається ПДФО (пп. 165.1.47 ПКУ).

Індексація зарплати

Оплата праці індексується в межах прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб (абз. 2 п. 4 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078далі — Порядок № 1078),

Своєю чергою, у разі визначення суми індексації враховуємо норми з абзаців 3 і 4 п. 5 Порядку № 1078якщо сума підвищення зарплати більша за суму можливої індексації в місяці підвищення, то виплату індексації припиняють, якщо менша — визначають індексацію як різницю між сумою можливої індексації та сумою підвищення.

За умови, якщо із 01.01.2018 відбувається зростання розмірів посадових окладів працівників, то індексацію зарплати у січні 2018 року не проводять. Базовим місяцем стає січень 2018 року, а починаючи із ІСЦ за лютий 2018 року заново рахуємо наростаючим підсумком коефіцієнт індексації.

Зразок оформлення протоколу засідання профспілкового комітету

ПЕРВИННА ПРОФСПІЛКОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ……………………………………………………………………………………..

ПРОТОКОЛ

засідання профспілкового комітету

«___»___________2018             м._____________                     №___

Присутні члени профспілкового комітету _________________________

Запрошені___________________________________________________

Головував на засіданні

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1.     Про проведення заходу з нагоди _______________________________

2.     Про затвердження кошторису ______________

1.СЛУХАЛИ:

Іванова І.І. – пропонується провести захід з нагоди _________________.

ПОСТАНОВИЛИ:

1.Провести захід ___________________. Для організації та проведення _______ залучити  Сидорова О.О. Для відзнаки кращих   ___________ закупити дарунки  (квитки на _________)

2.Дарунки  надати членам профспілки згідно списку (додається).

Проголосували – (результат голосування)

2.СЛУХАЛИ:

Сидорова О.О. – пропонується затвердити кошторис на проведення заходу _____________.

ПОСТАНОВИЛИ:

1.     Затвердити кошторис витрат  на проведення _________________  в

сумі __________________________ гривень (додається).

Проголосували – (результат голосування)

Голова ППО                                                               Іванов І.І.